Sendikamızdan 112 Çalışanları için İlk Niteliğinde Hukuk Zaferi

 

Sendikamızın açtığı davada Mahkeme, 112 Acil Servis İstasyonlarında çalışanların döner sermaye ek ödemelerini riskli birim katsayısından almaları gerektiğine karar verdi. 

 

Bilindiği gibi, 209 Sayılı Döner Sermaye Kanunu’nda riskli birim olarak belirtilen birimler arasında acil servisler de bulunmasına rağmen, sadece hastanelerle entegre olan acil servis istasyonlarında çalışanlar riskli birim katsayısından yararlanabilmekte, A ve C Tipi Acil Servis İstasyonlarında çalışanlar bu haktan yararlanamamaktadır.

 

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil Servis İstasyonunda Acil Tıp Teknikeri olarak görev yapan üyemiz, İl Sağlık Müdürlüğüne acil serviste hizmet verdiği için, döner sermaye ek ödemesinin riskli birimlere uygulanan yüzde 200’lük tavan oranından yapılması talebiyle başvurdu. İdare ise 209 Sayılı Döner Sermaye Kanununda riskli birim kategorisinde acil servis istasyonlarının sayılmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetti.

 

İdarenin olumsuz görüşü üzerine Sendikamız Hukuk Bürosu, idarenin işleminin iptali için Şanlıurfa İdare Mahkemesine dava açtı.

 

Davayı görüşen Mahkeme binlerce acil servis istasyonunu ilgilendiren ilk niteliğinde çok önemli bir karar verdi. Mahkeme kararında, acil servis istasyonlarında çalışanların yürüttüğü görevin acil hizmet faaliyeti olduğuna dikkat çekerek, görevi esnasında gerçekleştirdiği ilk yardım faaliyetlerinden kaynaklı risk altında olduğu, bu nedenle döner sermaye ek ödemesini riskli birimler için öngörülen katsayı üzerinden alması gerektiği görüşüne yer verdi.

 

Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar yargı kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede,  acil servis istasyonlarının tamamında acil sağlık hizmeti verildiğine ve çalışanların aynı riskleri taşıdıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

 

“Acil servis istasyonları 209 Sayılı Döner Sermaye Kanununda riskli birim olarak kabul edilen acil servis kapsamı içinde yer almaktadır. Bu nedenle döner sermaye ek ödemelerini riskli birim katsayısından almaları gerekir. Nitekim Yargı da bu şekilde karar vermiştir. Acil servis istasyonlarında çalışan binlerce çalışanın yargı yoluna başvurmasına gerek kalmadan, görevleri gereği taşıdığı risklere uygun olarak riskli birim katsayısından yararlanabilmeleri için Bakanlık yargı kararı çerçevesinde düzenleme yapmalıdır. Bu yapıldığı takdirde riskli birim katsayısından yararlanamayan acil servis istasyonu çalışanlarının her ay ortalama 200-250 TL arasındaki hak kayıpları önlenmiş olacaktır. ”

 

Mahkeme Kararı İçin TIKLAYINIZ

 

112 ÇALIŞANLARI İÇİN ÖRNEK DİLEKÇE

 

  • PAYLAŞ :